Babavárás – Gyermeket szeretnénk

Bár ma már a tudatos családtervezés kiterjedtebb lehetőségei, a nők munkavállalása és számos egyéb társadalmi, gazdasági és egészségügyi tényező miatt a gyermekvállalás átlagos időpontja kitolódott, a legtöbb párban előbb-utóbb feléled a vágy az iránt, hogy gyermekük szülessen. Sajnos nagyon sokszor tapasztalom, hogy egyre több pár küzd azzal, hogy nehezen „jön össze” a várva várt baba. Ennek a fentieken kívül egyéb okai is vannak, az életmód, a táplálék, a sok hormonkezelt étel, amit nap, mint nap megeszünk, ezért mindenképp változtatni kell.

Az optimális családtervezés célja, hogy a megálmodott gyermek a kívánt időben, egészségesen szülessen, amikor a szülők felkészültek testileg, lelkileg, anyagilag a babavárásra, a gyermek felnevelésére. A magzat egészsége nagyban függ attól. hogy milyen volt szülei egészségi állapota a fogamzás pillanatában, és nyilván az anya egészségi állapota a kilenc hónap alatt. A várandósság első 12 hetében alakulnak ki az embrió szervei, szervrendszerei, ilyenkor reagál a legérzékenyebben a külső ártalmakra. A jövendő anya és apa tudatos életmódváltásával a születési rendellenességek kockázata jelentősen csökkenthető. A baba életének első szakaszát az anya testében éli le. A magzat fejlődése óriási igényeket támaszt az anyai szervezettel szemben, sőt, az anyai szervezet rovására is kielégíti a maga szükségleteit. Bizonyos betegségek kezelése, szemmel tartása különös figyelmet érdemel a terhesség folyamán, például a szív- máj- és vesebetegségek, a cukorbetegség. Ha ezek a betegségek súlyosak voltak, a terhesség veszélyt jelenthet az anyára, a magzatra, vagy mindkettőre.

Saját egészségünkért mi magunk vagyunk a felelősek, de ennél sokkal nagyobb felelősség gyermekeink egészsége. A gyermek számára az egészséges táplálkozás a fogantatás előtt kezdődik, a genetikai és táplálék-összetevőkkel, amivel szüleink utunkra bocsátanak. Tudjuk, hogy a táplálkozás a terhesség alatt és a korai gyermekkorban a normális fejlődés és az intelligencia tekintetében milyen fontos szerepet játszik. Mind az anya, mind az apa, akik családalapításra készülnek, egészségesen kell, hogy éljenek.

Mit is tegyünk már legalább három hónappal a fogantatás előtt, a babavárás alatt, ha egészséges babát szeretnénk?

Először is védekezzünk másként, hagyjuk abba a fogamzásgátló szedését, vetessük le a spirált. Orvosi vizsgálatokkal nézzük meg egészségi állapotunkat. Hagyjuk el a káros szenvedélyeket, dohányzás, alkohol, drogok, túlzott koffeinfogyasztás. Kerüljük a vegyi anyagokat, oldószereket. Táplálkozzunk egészségesen. A mennyiség helyett inkább a minőségre figyeljünk. Válasszunk vitaminokban, ásványi anyagokban, telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban, fehérjékben dús ételeket. Kerüljük a finomított cukrot, lisztet, túl fűszeres ételeket. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, fehér húsokat. Tartsuk rendben a bélflóránkat, használjunk minőségi probiotikumot. Igyunk napi 2-3 liter folyadékot, főleg szénsavmentes ásványvizet, gyógyteákat. Kerüljük a szénsavas üdítőket, a magas cukortartalmú gyümölcsleveket.

Babavárás előtt, végezzünk egy alapos méregtelenítést, mely felkészíti a szervezetet arra, hogy a számára szükséges anyagok jobban felszívódhassanak. Erre tökéletes a Forever C9 programja, ami nem csak méregteleníti a szervezetet, de feltölti azt vitaminokkal, ásványi anyagokkal és megteremti a legoptimálisabb környezetet a baba számára. Amennyiben ezt nem tesszük meg, a magzat magába építi ezeket a méreganyagokat. Sokszor a természet ez ellen úgy védekezik, hogy nem következik be a terhesség.

 

Fogyasszunk rendszeresen kiváló minőségű étrendkiegészítőket. A várandósság alatt jelentősen megnövekszik szervezetünk folsav, A, B6, B12, C, E és D3 vitamin, valamint vas, cink, szelén, Ca, Mg, jód igénye. Miért is van szükség ezekre a vitaminokra? Az A vitaminnak szerepe van a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség kialakulásában, segíti a haj, a köröm kialakulását, a B vitamin fontos a kismamának a bőrproblémák, idegesség, székrekedés megelőzésében, segíti a tejképződést, a fertőzések leküzdését, gyógyítja vérző fogínyt, nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződésében. A C vitamin ellenállóvá tesz a fertőzésekkel szemben, szükséges a jól működő méhlepény számára. A D vitamin a csontnövekedéshez fontos, az E vitamin javítja a keringést, gyógyítja a visszértágulatot. A folsavnak szerepe van a magzat központi idegrendszerének kialakulásában, a vérképzésben. Ezen vitaminok pótlására ajánlom a Forever Aloe vera gélt, Kids-et, Daily vitamint, Royal Jelly-t, Absorbent C-t, A-BetA CarE-t. Az ásványi anyagok közül nagyon fontos a kalcium a baba csontjainak, fogának, segíti a véralvadást, az izomzat működését. Várandósság és szoptatás alatt a kismamának dupla mennyiségű kalciumra van szüksége. Ennek pótlására ajánlom a Forever Calcium és a Nature Min készítményeket. Ezen kívül szükség van telítetlen zsírsavakra, ebben segít az Arctic Sea, fontos az új erek képződéséhez, a méhlepény keringéséhez, a magzat idegrendszerének fejlődéséhez, csökkenti a magas vérnyomást.

Mindezeken felül mozogjunk rendszeresen, napi 30-60 percet legalább. Készítsük fel izmainkat, ízületeinket a várandósággal járó fokozódó súlytöbbletre, a szülés fizikai megterhelésére. Ügyeljünk fokozottan a személyi higiéniára, ehhez kiemelkedő minőségű, természetes alapanyagú szappant, sampont, testápolót használjunk.

Legyünk türelmesek, ne stresszeljünk, örüljünk egymásnak és ennek a csodás babavárás időszaknak, élvezzük ki minden egyes pillanatát, hisz ha egy pár ezt tényleg komolyan gondolja, életük egyik legcsodásabb időszakát élhetik át. És ha tudatosságot visznek bele, egészségesen élnek, étkeznek egy új kis jövevény egészéges életét alapozhatják meg.

 

Szovákné Pellei Enikő (0620-3708486)

Csatlakozz face book csoportunkhoz!